Menu

Vánoční pečení s batoletem

Za okny to začíná vypadat jako v zimě – první mrazy, temné večery, světýlka a vánoční dekorace všude kolem nás. Snažíme se vyplnit dlouhé chladné noci v prosinci světlem svíček, jehličí a vůní nesčetných slavnostních pohoštění. Všude kolem nás je tolik lahodných chutí – horká čokoláda, sladký čaj, voňavé cukroví a pečivo a my se díky tomu všemu cítíme příjemně a útulně.

Pečení a vaření, může být v tomto čase buď poviností, anebo může být skvělou rodinnou aktivitou. Není nutné, aby malé děti pomáhaly s každým jídlem, vánoční cukroví je pro ně ale skvělou příležitostí podílet se na užitečné práci a vytvořit něco lahodného pro celou rodinu. Nemluvě o tom, že je to pro ně spousta zábavy! Kuchyně je pro batolata doslova říší divů, a tak, pokud využijete jejich nadšení, může být jejich pomoc užitečnější a zábavnější, než by se mohlo zdát.

Zkuste při tom mít na paměti jen pár drobností:

bezpečnost

Než začnete, podívejte se na váš pracovní prostor kritickým pohledem – může vaše batole pracovat se vším, co má v dosahu? Určitě si bude chtít vyzkoušet to, co používáte vy – není mezi nástroji náhodou ostrý nůž nebo horká poklička? Jsou blízko nějaké těžké předměty, které by na sebe batole mohlo převrhnout? Pokud ano, raději vysvětlete a předveďte svému dítěti tato nebezpečí v předstihu a ukažte mu jiné zajímavé věci, které ho zaměstnají. S mladším batoletem by mohlo být bezpečnější vyhnout se práci na stoličce, na které hrozí riziko pádu. Místo toho můžete vytvořit malý stůl a mít tak pracovní desky dospělých daleko mimo hranice dosahu batolete.

vaše očekávání

Jaká je pozornost vašeho batolete? Myslíte, že zvládne již celý recept? Pokud ano, nebudete náhodou potřebovat o něco více mouky, protože to je přeci velká zábava ji vysypat všude okolo? Raději tedy volte jednoduché recepty (například ovesné sušenky místo makronek), které nepotřebují mnoho přísad a nevadí jim chvilku počkat, pokud budete muset z nějakého důvodu na chvíli opustit kuchyň. Také je dobré mít od každé přísady malé množství navíc pro případ potřeby a umístit ho daleko z dosahu batolete. Přeci nepřijdete o cookies jen proto, že jste zrovna upustili vajíčko!

pěkně postupně

Takže, co vlastně bude dělat vaše batole? Posbírejme všechny potřebné nástroje a přísady; "mise en place" poslouží stejně profesionálním kuchařům jako těm dvouletým a dostane je rovnou do hry. Batolata mohou zvládnout například mytí různých plodů, nalévání, odměřování lžící nebo i jiné přidávání přísad (přísady doporučuji si předem odměřit), míchání, tvarování (například vykrajování koleček), loupání a krájení (obzvlášť oblíbené jsou mandarinky, vejce a banány). Starší batolata mohou dokonce vážit přísady, rozklepnout vejce, oloupat některé ořechy, rozmazávat něco (například lepit marmeládou sušenky) nebo prosévat mouku.

Vánoční pečení - Montessori jesle

 

smiřte se s nepořádkem

Nepořádek každopádně bude. Ale dobrá zpráva je, že uklízení nepořádku může být, alespoň pro vaše batole, stejně zábavné jako samotné vaření. Ujistěte se, že máte připravené hadry, mopy a košťata, oblékněte se do parády, nejlépe do pěkné zástěry anebo do oblečení, které vám nevadí, že se ušpiní a hurá do toho.

užijte si zábavu!

"Není to o výsledku, ale o tom, co zažijete při jeho vytváření." To vypadá na ideální motto celého batolecího věku. I když je banánový chléb v nedohlednu, vaše dítě je tady a teď a užívá si život právě tím, že rukama rozmačkává banány. To jsou právě ty chvíle, kdy vznikají nejvzácnější vzpomínky. Takže jděte do toho po hlavě a užijte si chvíle takové jaké jsou, třeba zrovna s vůní banánů a koření.

Napsala Michaela Tuckova (učitelka batolat)

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si náš další článek:

JAK POMOCI BATOLETI S OBLÉKÁNÍM

Další články

IMSP PODCAST s absolventkou Laurou van Steeg

“V IMSP jsme se vždy učili, jak mluvit s lidmi, jak být uvědomělí, poslouchat jeden druhého, a to mi opravdu pomohlo v získávání nových přátelství. Jakmile máte přátele, všechno ostatní je jednoduché. Všechno ostatní zvládnete. 

Číst dál

IMSP PODCAST s absolventem Calebem Millerem

Představujeme vám prvního hosta naší série IMSP podcastů, Caleba Millera. Caleb se po dokončení IMSP přestěhoval zpět do USA, dokončil střední školu a vystudoval univerzitu. Caleb se s naší moderátorkou Marianou baví o nezávislosti v dětství, výhodách věkově smíšených tříd a nechybí ani rada pro současné nejstarší studenty IMSP. Při vzpomínce na čas strávený v IMSP se Caleb zamýšlí i nad vlastní budoucností, kariérou s globálním zaměřením: “Je to něco, co ve mně zasel již Montessori systém a IMSP,” říká Calen “touha zajímat se o celý svět”.

Číst dál

Svoboda v Montessori třídě

“Dát dítěti svobodu neznamená nestarat se o něj."

Číst dál

Vařit s dětmi je zábava!

Často se říká, že „společné stolování drží rodinu pohromadě”. Posuňme se ještě o něco dále a pojďme společně péct a vařit. My v Montessori víme, že kuchyně nabízí celou řadu možností všem dětem, batolaty počínaje a dospívajícími konče. Vaření a pečení je totiž součástí Montessori aktivit v oblasti praktického života již od okamžiku, kdy batole začne chodit. Tyto výhody však nejsou v žádném případě vázány na připravené prostředí v Montessori třídě – velmi snadno lze vše aplikovat také doma.

Číst dál

IMSP PODCAST s absolventkou Dianou Peštovou

Je naším potěšením vám v dnešním IMSP podcastu představit našeho hosta: Dianu Peštovou. Diana se narodila a vyrostla v České republice, dnes studuje jazyky a kulturu na Amsterdamské univerzitě. Diana se s naší moderátorkou Marianou baví o tom, jak ji IMSP naučila přemýšlet s nadhledem. Protože ráda píše, zpívá a hraje divadlo, ocenila také, že je Montessori vzdělání dovolila poznávat zájmy svým vlastním tempem.

Číst dál
22.12.2017
Příjďte na interaktivní den otevřených dveří Montessori
dílničky pro děti
2-12 měsíců
Montessori dílničky
batole a já
Virtuální prohlídka